اتكلمنا في الجزء الأول من الموضوع عن
أعراض حساسية الألبان و بعض الفحوصات اللي بتطلب
في الجزء الثاني هنتكلم عن أيه أهم تدخل بنشخص بيه حساسية الألبان ، و هي النظام الغذائي
و المقصود بالنظام الغذائي هو أن الطفل اللي بيرضع لبن صناعي هنستخدم ألبان مخصوصة زي
extensively hydrolysed formula
extensively hydrolysed formula
و دي بتبقى ألبان مصنعة بطريقة خاصة بيتم فيها تكسير البروتين الموجود في اللبن عشان ما يسببش الحساسية
أو
amino acids formula
و دي ألبان من الأحماض الامينية
أكتر شيء مزعج في الأنواع دي أن سعرها غالي و طعمها سيء فبتبقى مزعجة جدا للطفل
أو
soy based formula
و دي مصنعة من الصويا ، و لا ينصح بيها في الأطفال أقل من ٦ شهور .
بالنسبة للطفل اللي بيرضع طبيعي ، الأم هي اللي بتبدأ تتبع نظام غذائي من أسبوعين ل ٤ أسابيع ، بيتم فيه منع الألبان و منتجاتها و أي نوع أكل فيه منتجات ألبان و وده بيشمل :
الأجبان و الزبدة و القشطة و
أي حلويات فيها منتجات ألبان ،
أكل الاطفال زي طحين حبوب القمح و الارز و غيرها حتى لو مش مكتوب انها بتحتوي على اللبن بيتم منعها لأن خطوط الإنتاج بتحتوي على أثار اللبن ، حتى لو مش مكتوب في مكوناتها
الشيكولاتة بأنواعها فيها لبن ، إلا ال dark chocolate و لازم نتأكد أن مش مكتوب في محتوياتها أثار اللبن
معظم المخبوزات الأفرنجية زي الفينو فيها أثار لبن و الخبز الأسمر مسموح بيه .
بعض الأطباء بيوصوا بمنع اللحوم الحيوانية باعتبار أنها ممكن تسبب اختلاط مناعي cross reactivity
مع بروتين اللبن ، يعني الجسم هيهاجمها كأنها بروتين اللبن
مع بروتين اللبن ، يعني الجسم هيهاجمها كأنها بروتين اللبن
طبعا الموضوع صعب جدا و مجهد نفسيا و بدنيا للأم و الطفل ، بس لازم يتم المنع بصورة دقيقة عشان نقدر بعد مرور من ٢ ل ٤ أسابيع نحدد هل الأعراض بدأت تتحسن فعلا و لا مافيش تغير ، لو بدأت تتحسن يبقى كدة ممكن فعلا التشخيص حساسية الألبان و لزيادة التأكيد الأم هتبدأ تأكل منتجات الالبان لمدة أسبوع و بنشوف هتبدي الاعراض تظهر تاني و لا لأ
ساعتها بالإضافة للتحاليل اللي قلنا عليها ، بنقول إن الطفل عنده حساسية ألبان و نبدأ نمنع منتجات الألبان للأم اللي بترضع طبيعي أو الألبان الخاصة بحساسية الألبان للطفل اللي بيرضع صناعي
و مش بنجرب ندخل أي منتجات ألبان قبل ما يكمل الطفل سنة .
الأمل في حساسية الألبان أنها حساسية مش بتفضل طول العمر و دراسات بتقول أن عند عمر من سنتين ل ٥ سنين بيرجع الطفل طبيعي و يقدر يأكل أي منتجات ألبان بصورة طبيعية .
في نصيحة مهمة :
في حالة المنع ، لازم نعوض الأم و الطفل بالكالسيوم .
المعلومات قهنا إرشادية ، و أي نظام علاجي أو غذائي لازم يحدده الطبيب الخاص بالطفل .
الموضوع هدفه التوعية بحساسية الألبان عشان نقلل من نسبة التشخيص الخاطيء المبالغ فيه ، وفي نفس الوقت نتطمن أن حتى لو الطفل مصاب بيها هيجي الوقت اللي هيشفى منها .
اتمنى ليكم حياة سعيدة
No comments:
Post a Comment