اللبن الصناعي مش أكتر من بديل للبن الأم ، يعني الأساس الرضاعة الطبيعية
شركات الأدوية و الأغذية أنتجوا الألبان الصناعية كبديل للبن الأم في حالة مشكلة صحية عند الأم تمنعها من الرضاعة
زي
إصابة الأم بفيروس التهاب الكبدي الوبائي (B )
الأم اللي بتاخد علاج كيماوي للأورام
الأم المصابة ب قرح هربس نشطة في الثدي
active herpes simplex virus lesion
الأم المصابة بالدرن بتمنع الرضاعة لغاية ما تخلص أسبوعين من العلاج الخاص بالدرن
الأم المصابة بفيروس التهاب الكبدي الوبائي
(C)
تقدر ترضع عادي
أو
لو في مشكلة صحية عند الطفل ( زي ال
galactosemia , PKU)
galactosemia , PKU)
أو
كمكمل في حالات نقص كمية لبن الأم عشان ما نعرضش الطفل لمخاطر الجفاف و نقص التغذية
شركات الأدوية حاولوا انهم يوصلوا لتركيب يقرب من لبن الأم في كمية البروتين و الكربوهيدرات و الدهون لكن طبعا مقدروش يوصلوا للتركيب المشابه ١٠٠٪ ، لأن لبن الأم فيه مركبات بتبني مناعة الطفل ضد الأمراض و مركبات بتساهم في نمو الجهاز العصبي و تطوره .
لبن الأم فيه
secretory IgA
وده نوع من الأجسام المضادة المناعية بيدي مناعة للطفل ضد الميكروبات
في معلومة عظيمة : أثناء الرضاعة ، الطفل بيدخل جزء من اللعاب في ثدي الأم ، عملية أسمها backwash
، الجهاز المناعي للأم بيتعرف على الميكروبات الموجودة عند الطفل و بيفرز أجسام مضادة متخصصة في النوع ده من الميكروبات و بالتالي ممكن نعتبر الرضاعة انها
sensor
مناعي
للطفل ، بيعمل
adjustment
لتركيب اللبن حسب حالة الطفل
أول لبن بينتج بعد الولادة بيبقى كميته قليلة لكن بيحتوي على كمية كبيرة جدا من الأجسام المناعية اللي بتحمي الطفل من أمراض كتير
نضيف على كل ده أن في دور وقائي للرضاعة الطبيعية في أمراض زي الإسهال ، التهاب الأذن ،
الحساسية ، مرض السكر النوع الأول .
لبن الأم فيه الأحماض الدهنية الأساسية اللازمة لنمو و تطور الجهاز العصبي و ده مهم جدا للنمو العقلي للطفل .
بالنسبة للأم اللي بتشتغل و هتغيب فترات عن الطفل فترات طويلة ، مش هتحتاج تدخل اللبن الصناعي و تقدر تستمر في الرضاعة الطبيعية عن طريق ال expressed breast milk
انها تجمع لبن الأم عن طريق المضخات الخاصة و دي منها أنواع يدوية و أنواع كهربية و هي الأفضل عشان بتوفر الوقت و المجهود و بتقدر تضخ كميات أكبر في وقت أقل .
تقدر الأم تحفظ اللبن و تخزنه في عبوات زجاجية أو بلاستيكية و في أكياس معقمة مخصصة لحفظ لبن الأم و هي اكتر طريقة حفظ مضمونة و عملية
ممكن بعده يتم تخزينها في الفريزر لمدة ٦ شهور أو في الثلاجة لمدة ٤٨ ساعة
بعد ما يخرج من الثلاجة أو الفريزر بيتم تدفئته تحت مياه جارية
بس لازم الأم تخلي بالها إن اللبن بعد خروجه من الثلاجة أو الفريزر و تحوله للصورة السائلة يتم استخدامه في خلال ٢٤ ساعة بعدين نتخلص منه .
وطبعا ممنوع تعريضه لدرجة حرارة عالية زي (الميكروويف) !
الرضاعة الطبيعية أحسن اختيار لطفلك و هتفرق في حياته الجاية جسديا و نفسيا .
اختاري صح ! :)
No comments:
Post a Comment